Atentie! Informaţiile oferite de aceast blog nu înlocuiesc vizita la medicul dumneavoastră. Scopul acestei lucrări este de a vă ajuta să înţelegeţi mai bine diferitele afecţiuni, tulburări, teste şi tratamente, astfel încât să puteţi comunica mai eficient cu medicul dumneavoastră şi împreună să colaboraţi pentru menţinerea unei mai bune stări de sănătate.

Proctita

Febra Proctita
Semne şi simptome
 • Sânge, mucus sau puroi în materiile fecale
 • Constipaţie
 • Diaree
 • Durere rectală intensă
 • Febră

 Proctita este o inflamaţie a rectului care se poate datora unei infecţii bacteriene sau virale sau poate fi urmarea unei colite ulcerative sau a unei boli Crohn.
 In anumite cazuri, proctita poate să apară datorita bolilor cu transmitere sexuală contractate prin contact sexual anal. Un individ cu proctita datorată unei boli cu transmitere sexuală, poate transmite boala altor parteneri sexuali. Radioterapia, efectuată de exemplu pentru cancerul de prostată, poate de asemenea să ducă la proctita deoarece reduce fluxul sangvin către rect (ischemie).
 Poate să apară o senzaţie repetată de defecaţie sau o incapacitate de a avea scaun. Dacă inflamaţia este mare la nivelul intestinului (proctocolită), semnele şi simptomele sunt mai severe.

Diagnostic 
Câteodată semnele şi simptomele asociate proctitei sunt indicii despre cauza posibilă a infecţiei. Mucusul, sângele sau puroiul în materiile fecale pot sugera o inflamaţie produsă de gonoree.
 Dacă virusul Herpes simplex a produs infecţie, puteţi simţi dureri anale extreme, ulceraţii sau proeminenţe veziculare în jurul anusului. în ambele cazuri în zona din jurul anusului poate fi simţită o senzaţie de arsură sau prurit.
 Medicul poate examina pielea din jurul anusului, poate analiza materiile fecale pentru depistarea infecţiilor şi poate realiza o examinare a rectului utilizând un tub flexibil cu fibră optică (endoscop) introdus în rect.

 Cât de gravă este proctita?

 In funcţie de cauză, inflamaţia poate fi sau nu uşor de tratat. Infecţiile bacteriene răspund de obicei la antibiotice, însă nu şi infecţiile virale.

Tratament 
Tratamentul infecţiei bacteriene include de obicei un antibiotic. Alte forme de proctită pot fi tratate cu clisme care conţin medicaţie antiinflamatorie.
 Nu există medicamente disponibile care să trateze proctită produsă de virusul herperic, deşi medicul vă poate prescrie un agent care să împiedice diseminarea infecţiei şi să amelioreze semnele şi simptomele. Pentru proctită determinată de boli cu transmitere sexuală, ca gonoreea, tratamentul eficient al bolii ajută la vindecarea proctitei.
 Proctita asociată cu boală Crohn sau colită ulcerativă poate fi tratată cu acid 5 aminosalcilic (5-ASA) sau cu supozitoare cu corticosteroizi. Aceşti agenţi pot fi folosiţi şi la proctitele induse de radiaţii, deşi acestea sunt greu de tratat. Dacă sângerarea continuă, tratamentul cu laser poate fi folosit pentru a închide vasul afectat.

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.