Atentie! Informaţiile oferite de aceast blog nu înlocuiesc vizita la medicul dumneavoastră. Scopul acestei lucrări este de a vă ajuta să înţelegeţi mai bine diferitele afecţiuni, tulburări, teste şi tratamente, astfel încât să puteţi comunica mai eficient cu medicul dumneavoastră şi împreună să colaboraţi pentru menţinerea unei mai bune stări de sănătate.

Pancreatita acută

Semne şi simptome 
• Durere abdominală continuă, intensă, posibil iradiată către spate şi în piept
• Durere care poate debuta după o masă abundentă sau după un exces de alcool
• Febră
• Greaţă şi vărsături
• Umflarea abdomenului şi sensibilizarea lui
 Pancreatita acută este o rnflamaţie severă, dar temporară, a pancreasului. Factorii asociaţi cu pancreatita acută sunt consumul de alcool, litiaza biliară, creşterea nivelului calciului sau a trigliceridelor sangvine, infecţii virale şi bacteriene, şi anumite medicamente. Mecanismele prin care aceşti factori favorizează inflamaţia pancreatică nu sunt pe deplin cunoscute. Totuşi există câteva teorii.
O teorie importantă este că pancreatita acută apare când enzimele pancreatiee afectează glanda, procesul fiind numit autodigestie. Enzimele digestive puternice sunt în mod normal secretate de pancreas în forme inactive şi devin active numai după ce pătrund în intestinul subţire. în timpul pancreatitei acute aceste enzime pot deveni active în interiorul glandei. Ca rezultat, enzimele încep să digere ţesutul pancreatic. Mai mult, anumite enzime pot declanşa o reacţie în lanţ prin activarea altor enzime, crescând cantitatea de enzime implicate în procesul distructiv.
 Autodigestia determina umflarea (edemul), inflamaţia şi sângerarea consecutiv afectării vaselor de sânge pancreatiee. Netratată, această afecţiune poate produce probleme serioase.



Diagnostic 
Pancreatita acută este caracterizată de durere intensă şi constantă la nivelul abdomenului superior, care poate iradia în spate sau în piept. Durerea este frecvent agravată de statul întins pe spate şi poate ceda când staţi în picioare sau aplecat înainte. Alte semne şi simptome sunt abdomenul umflat (destins) şi sensibilitatea abdominală.
 In timpul unui examen fizic, doctorul poate descoperi durerea prin apăsare în zona abdominală. Se poate preleva o probă de sânge pentru a căuta anomalii specifice, cum ar fi niveluri crescute ale unor enzime pancreatiee, numărul crescut al celulelor albe, glicemia crescută (hîperglicemie) şi calciul scăzut (hipocalcemie). Alte analize pot fi radiografia abdominală, ultrasonografia endoscopică sau tomografia computerizată.

Cât de gravă este pancreatita acută? 
In majoritatea cazurilor semnele şi simptomele pancreatitei acute uşoare dispar în câteva săptămâni. In schimb, pancreatita severă poate fi ameninţătoare de viaţă. Complicaţiile majore sunt distrucţiile extensive ale glandei, dezvoltarea unui abces sau a unui chist în pancreas ţpseudochist) şi scurgerea de lichid pancreatic în cavitatea abdominală.

Tratament
 Tratamentul formelor uşoare de pancreatită acută se axează pe scăderea fluxului de enzime pancreatite. O parte importantă a tratamentului este prevenirea sau reducerea eliberării de enzime pancreatice şi astfel să protejămpancreasul de distracţii viitoare. Deoarece mesele pot creştesecreţia, veţi fi hrănit intravenos până când semnele şi simptomelese ameliorează. Nu trebuie săconsumaţi absolut deloc alcool.

Tratament medicamentos 
Pentru a uşura durerea este deobicei prescris un analgezic. Antibioticele pot fi administratedacă este prezentă sau suspectatăo infecţie.

 Tratament chirurgical 
Dacă boala de bază care a determinat pancreatita este reprezentată de existenţa calculilor biliari sau o obstrucţie a duetului pancreatic, intervenţia chirurgicală poate fi necesară pentru a elimina un calcul sau pentru a înlătura obstrucţia, dar de obicei această se efectuează după ce pancreatita a fost tratată şi controlată. Dacă o piatră este prezentă la nivelul duetului biliar şi pancreaticcomun, doctorul poate lua înconsiderare o procedură denumită colangiopancreatografie endoscopică retrogradă, în care un tub flexibil subţire fibro-optic este introdus prin gură, apoi prin tractul digestiv până când ajunge la nivelul intestinului subţire. Locul de vărsare al duetului este dilatat şi piatra care determină obstrucţia este îndepărtată utilizând instrumente trecute prin tubul endoscopic
Foto:myfamilydoctor.ru

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.