Atentie! Informaţiile oferite de aceast blog nu înlocuiesc vizita la medicul dumneavoastră. Scopul acestei lucrări este de a vă ajuta să înţelegeţi mai bine diferitele afecţiuni, tulburări, teste şi tratamente, astfel încât să puteţi comunica mai eficient cu medicul dumneavoastră şi împreună să colaboraţi pentru menţinerea unei mai bune stări de sănătate.

Pruritul anal

Mancarimi anale

Pruritul anal (mâncărimea anală) este o problemă frecventă, supărătoare şi potenţial jenantă. Aproape fiecare a suferit la un moment dat de o mâncărime persistentă. Este o problemă mai frecventă Ia copii şi la adulţii vârstnici. La copii este cel mai frecvent produsă de paraziţi intestinali. La adulţii vârstnici cauza cea mai frecventă este pielea îmbătrânită şi uscată.
 Pentru marea majoritate a restului populaţiei, cauza nu este uşor de identificat. Medicul va căuta semne ale unor boli cutanate cum sunt psoriazisul sau o infestaţie micotică şi de asemenea poate căuta hemoroizi, fisuri anale sau fistule care pot cauza mâncărime şi iritaţii. Cauza precisă rămâne de multe ori un mister, dar nu este datorată nici unei anomalii grave.
 Factori adiţionali care pot produce de asemenea mâncărime anală:
 • Unii oameni se scarpină la anus cu prosoape aspre şi rugoase. Acest lucru poate produce iritajie şi mâncărime. Pe de altă parte, igiena precară după defecaţie poate produce iritaţie şi mâncărime.
 • Unii oameni folosesc produse nerecomandate de medic pentru a scăpa de mâncărurie şi de sensibilitatea pielii.
 • Unii medici consideră că stresul poate fi un factor determinant.
 • Uneori, muşchiul care ţine închis anusul în mod normal devine mai lax, permiţând fecalelor să iasă şi să irite pielea înconjurătoare.

Tratament 
Dacă mâncărimea este o problemă pentru dumneavoastră, iată câteva sfaturi. Dacă acestea nu vă ajută, mergeţi la medic pentru o evaluare.

Opriţi scărpinatul 
Oricât de greu ar putea să fie, impuneţi-vă cu toată puterea dumneavoastră să încetaţi; scărpinarea în continuare duce la inflamaţie persistentă şi distruge ţesutul delicat; cu cât vă scărpinaţi mai mult, cu atât vă mănâncă mai mult.

Păstraţi zona anală curată 
Curăţaţi-vâ zona uşor dimineaţa, seara şi după ce aveţi scaun; folosiţi hârtie albă, moale, neparfumată. Tamponaţi zona în loc să o frecaţi cu prosopul sau apoi uscaţi-o peste tot cu un uscâtor de păr setat la temperatura cea mai mică. După baie sau după ce aveţi scaun tamponaţi zona anală cu bucăţele de bumbac îmbibate cu o loţiune pentru curăţarea perianală (Balneol).

Tamponaţi zona 
Pentru a preveni iritaha produsă de scurgerea de fecale, plasaţi un tampon de bumbac între fesele dumneavoastră în sus înspre anus; schimbaţi-le atunci când este nevoie.

Consumaţi mai multe lichide 
Incercaţi să beţi 6 - 8 pahare de 200 ml de apă în fiecare zi; acest lucru vă va ajuta să aveţi materii fecale mai moi şi mai voluminoase; fecalele tari pot irita anusul şi mai mult.

Luaţi un supliment pentru volumizarea fecalelor O dată sau de două ori pe zi luaţi un astfel de supliment (Citrucel, Metamucil etc), amestecaţi-l cu apă, pentru a împiedica fecalele să se întărească.

Evitaţi anumite alimente şi anumite băuturi 
Incercaţi să eliminaţi alcoolul, cafeaua, ceaiul, sucurile, nucile, floricelele de porumb, ciocolata, roşiile, sucul de citrice şi laptele din dietă pentru aproximativ o lună. Apoi reintroduceţi aceste alimente pe rând în dieta dumneavoastră. Dacă reluarea mâncărimii corespunde cu ingestia unuia dintre aceste alimente, atunci evitaţi-1.

Folosiţi hidrocortizonul 
Luaţi un tub cu cremă care conţine hidrocortizon 0,5% (acestea pot fi eliberate şi fără prescripţie medicală) pentru a scăpa de disconfort.
Foto:boleznikozha.ru

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.